Filterkoffie

Filterkoffie bij Het Brandhuys

Filter vs. espresso: het zit hem in de branding

De weg van geplukte koffiebes naar een kopje lekkere filterkoffie is grotendeels hetzelfde als de weg van koffiebes naar een espresso. Het verschil zit hem in de branding. Als koffiebessen geplukt zijn en de bonen die erin zitten, gedroogd zijn, worden de gedroogde koffiebonen verscheept naar hun brander. Het Brandhuys dus in dit geval.

Pas daar wordt tijdens het brandproces het onderscheid tussen filterkoffie en espresso gemaakt.

Huidige assortiment koffiebonen voor filter

Hoe wordt jouw filterkoffie dan gebrand?

Koffiebonen die gebrand worden voor filterkoffie, worden lichter gebrand dan bonen die geschikt zijn voor een espressozetmethode. Bij Het Brandhuys brand ik bonen voor filterkoffie licht. Dat wil zeggen dat de groene koffiebonen een kortere brandtijd hebben dan een espressobranding en een lagere eindtemperatuur, ongeveer 10ºC lager dan de
de eindtemperatuur van espressokoffiebonen. Precieze brandtijden en eindtemperaturen van een filterkoffie zijn uiteraard afhankelijk van het type koffieboon en of deze natural of washed is, maar gemiddeld genomen is de brandtijd korter en de eindtemperatuur lager. Door middel van regelmatige kwaliteits- en smaaktesten van mijn vers gebrande koffiebonen kan ik een lekkere filterkoffie blijven garanderen.

Weet je nog niet precies welke koffie je wil proberen of ben je benieuwd welke smaken ik te bieden heb?
Kies dan eens voor het proefpakket en laat je verrassen.

Waarom het onderscheid tussen licht en donker(der) branden?

Een goede filterkoffie heeft een zettijd van ongeveer 4 minuten en daarbij is er (vergeleken bij de gemiddeld 30 seconden zettijd van een espresso) een langere contacttijd tussen het hete water en de koffie. Je hebt bij een filterkoffie dus meer tijd om met het hete water alle smaken uit de koffie te halen en daarom hoef ik niet zo donker te branden. Je zult bij de filterkoffies van Het Brandhuys dan ook merken dat de fruittonen en notige smaken van de vers gebrande koffiebonen bij een lichte (filter)branding duidelijker te onderscheiden zijn dan bij de bonen die donkerder gebrand zijn voor een espresso. Nog een reden om licht te branden.

Zetmethodes voor filterkoffie

Er zijn naast het traditionele filterkoffiezetapparaat veel verschillende methodes om filterkoffie te zetten. Een uitkomst als je even een wat zachtere, maar veelzijdigere koffiesmaak wilt voor jezelf of voor meerdere mensen tegelijk. Ik heb er voor jullie een aantal op een rijtje gezet. Zo kun je de V60 gebruiken, een filteropzetstuk met los papieren filter, maar ook de Aeropress. De french press-methode behoort ook tot de mogelijkheden.
Met zowel de Aeropress als de V60 kun je al een filterkoffie voor 1 persoon zetten. Vers gebrande koffiebonen met een filterkoffiebranding zijn ook uitermate geschikt voor een zomerse cold brew. Mogelijkheden genoeg voor jouw beste filterkoffie!

Vers gebrande filterkoffie kopen?

Uiteraard kun je bij Het Brandhuys vers gebrande bonen voor een lekkere filterkoffie kopen. Kijk in de webshop naar onder andere de krachtige Braziliaanse Pereira, de fruitige Peruaanse Dionisia of probeer eens de nieuwste Rwandese Intango, een natural. Wil je je gebrande bonen voor filterkoffie alvast gemalen hebben? Kies dan voor gemalen i.p.v. hele bonen en geef dat dan aan in de opmerkingen welke je zetmethode je gaat gebruiken.

usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €32,-

usp het brandhuys.png