Tijdens deze feestdagen kwamen er regelmatig vrienden en familie over de vloer voor een kopje koffie. 'Wat een hoop werk' en 'Dat kost wel een hoop tijd voor een kopje koffie' zijn zinnen die ik dan vanuit de woonkamer naar de keuken hoor komen. Inmiddels weten ze wel dat koffie voor mij geen gemaksproduct is en dat ik er veel liefde en aandacht in stop. Toch vinden ze het wachten meer dan waard als ze de koffie eenmaal geproefd hebben en zijn ze nog niet aan de thee gegaan. Ik vraag mij wel af, waarom wil iedereen toch koffie zo snel met een druk op de knop? Daarom een goed voornemen voor dit komende jaar: 'Neem de tijd voor de dingen die het wachten waard zijn'.
Onze agenda's zijn tegenwoordig overvol, we bestellen onze boodschappen via een app om tijd te besparen en willen voor iedereen klaar staan. Alles moet makkelijk en snel, en vooral: we willen alles snel in onze handen hebben. Dan vind ik dat koffie best wel een uitzondering mag zijn. Het is niet dat ik een hekel heb aan Nespresso of Dolce Gusto, maar wellicht kan een kop koffie waar je op moet wachten een mooi rustmoment creëren in ons drukke bestaan.
Neem de tijd voor de dingen die het wachten waard zijn
Een mooi voorbeeld hiervan is de zogenaamde term: 'slow coffee'. Een verzamelnaam voor verschillende soort filterkoffies die tijd en aandacht vragen. Aeropress, Chemex of V60 tot de extreme cold brew koffie, waarbij je ruim 48(!) uur geduld moet hebben voor je van je kop kunt genieten. Hoe gaat het zetten van een dergelijke koffie dan in zijn werk?
Laat ik de laatstgenoemde als voorbeeld nemen:
Eerst maal je 80 gram koffiebonen met een handmaler (bij voorkeur een fruitige licht gebrande koffie).
Zorg dat je een 1 liter gefilterd water hebt waarvan je ongeveer 160 gram apart houdt en verwarmt naar 60 graden.
Doe de koffie in een fles en voeg de apart gehouden 160 gram water (60 graden) toe om het geheel te laten 'bloomen voor circa 1 minuut.
Voeg daarna de rest van het gefilterde water toe en schudt de fles goed.
Zet de fles 24 uur in de koelkast.
Na een dag haal je de fles uit de koelkast en filter je de koffie door een papieren filter.
Maak de fles schoon en doe de gefilterde koffie terug in de schone fles.
Zet hem nog een dag in de koelkast en geniet daarna van je heerlijke cold brew koffie.
Is dit het wachten waard? Ik vind van wel. Dat komt vooral door de tijd en aandacht die in de bereiding gaat zitten. Er worden dan bij deze 'slow' zetmethodes ook bijna alleen maar goede kwaliteit koffiebonen gebruikt, want de bonen die geschikt hiervoor zijn licht gebrand waardoor je alles kunt proeven. Tijdens dit zetproces heeft de koffie lang contact met het water waardoor ze heel veel smaak kunnen afgeven. Zou je dit met een 'Italian Dark Roast' doen dan ben je snel weer terug bij je nespresso-apparaat.
Bestaat er dan ook zoiets als fast coffee?
Wil je dan snel je koffie hebben dan kom je uit bij een espressomachine. Hierbij ben je verzekerd dat je binnen enkele minuten kan genieten van pittige espresso. Helaas merk ik dat het zetten van een goede espresso veel meer vaardigheid kost dan het zetten van een lekkere kop filterkoffie en dan hebben we nog niet gesproken over de kosten van de machine en accessoires. Daarnaast is er veel precisie nodig om een goed product neer te zetten, dus alles dient gewogen te worden en in de juiste verhouding gezet te worden. Dit kost ook tijd, dus er is uiteindelijk niet echt sprake van fast coffee.
Tijdens dit zetproces heeft de koffie lang contact met het water waardoor ze heel veel smaak kunnen afgeven
Koffiemeditatie
Heb je een druk leven en duurt het wachten op koffie echt te lang? Bedenk dan even dat je lichaam ook moet ontspannen en rust nodig heeft. Dus start een goed voornemen dit jaar: Koop een filterkoffieapparaat zoals een V60 en gebruik de wachttijd als rustmoment. Dit hoeft gelukkig geen 48 uur te duren. Je kunt na een paar minuten genieten van heerlijke kop koffie. Na de eerste slok kom je tot rust en je zult zien dat je er weer tegenaan kunt het komende jaar.
Als cadeau voor het nieuwe jaar vind je hier mijn recept voor het zetten van filterkoffie met een V60 met bijvoorbeeld onze heerlijke Ethiopische koffiebonen 'Fris Kedida'
Comments