top of page
 • Hoe lang is de koffie houdbaar?
  Koffie is makkelijk een jaar houdbaar, maar wanneer de koffie de optimale smaak heeft is een heel ander verhaal. Idealiter drink je de koffie tussen 1 tot 6 weken na de branddatum. De eerste week na het branden bevatten de koffiebonen nog veel CO2 waardoor de 'echte' smaak nog niet goed proeft. Na een week rusten merk je dat de smaak verbeterd en het zetten van de koffie veel makkelijker wordt. Na 6 weken neemt de smaak van koffie duidelijk af, dus mijn advies is om altijd een koffie te kopen die vers gebrand is en koop nooit meer koffie dan je binnen een maand kunt drinken. Zo kun je elke week genieten van de heerlijke smaken die koffie te bieden heeft.
 • Welke koffie kan het beste kiezen?
  Het kiezen van de juiste koffie kan een behoorlijke zoektocht zijn. Het is namelijk afhankelijk van jouw persoonlijke smaak. De ene persoon houdt van donkere kruidige koffies en de ander weer van lichte fruitige koffies. Mijn advies is om op basis van smaakomschrijvingen bij de koffies de keuze te maken in koffies. Deze vind je in de beschrijving en in de rechterbovenhoek van de afbeelding. Hieronder staat ook nog een overzicht van mijn huidige koffies geordend van fruitig tot kruidige smaken. Mocht je nog niet weten wat je zoekt dan te kiezen voor een proefpakket. Dan ontvang je drie of zes verschillende koffies met uiteenlopende smaken zodat je zelf kunt uitzoeken welke smaak jouw voorkeur heeft.
 • Hoe zet ik de beste filterkoffie?
  Wil je subtiele aroma's proeven in mijn koffies dan is filterkoffie het ideale startpunt. Ik ben zelf in de loop der jaren de 'slow coffee' steeds meer gaan waarderen. Of je nu werkt met een V60, AeroPress, Cafétiere of een van de vele andere mogelijkheden met deze manier van koffiezetten proef je alle smaken die de koffie in zich heeft zitten. Er zijn voor maken van filterkoffie afhankelijk de zetmethode verschillende recepten. Dit is geheel afhankelijk van jouw voorkeur in smaak. Ik zal je hieronder een aantal basisrecepten zetten hoe ik mijn koffies zet met mijn meest gebruikte zetmethodes: Hario V60 18 gram gemalen koffie (maalgraad 50 op Niche Zero en 25 clicks op Comandante C40) Voor dit recept gebruik 270 gram water (96 graden) Begin met een bloom van 45 seconden met opschenken van 36 gram water Daarna opschenken tot 125 gram Na 1:15 nog 75 gram opschenken Bij 1:45 de laatste 70 gram opschenken (totaal 270 gram) De totale doorlooptijd is bij mij gemiddeld tussen 3:00-3:30 AeroPress 11 gram gemalen koffie (maalgraad 30 op Niche Zero en 20 clicks op Comandante C40) Voor dit recept gebruik ik 200 gram water (98 graden) Ik gebruik voor het opschenken de Inverted methode en schenk direct al het water op de koffie Bij 2:00 draai ik de Aeropress om en druk ik deze bij 2:30 door in circa 30 seconden Cafétiere (French Press) 35 gram gemalen koffie (maalgraad 50 op Niche Zero en 25 clicks op Comandante C40) Voor dit recept gebruik ik 500 gram (0,5 liter) water (98 graden). Voeg het gekookte water direct toe aan de koffie in de Cafétiere en laat het 4 minuten rusten met het deksel erop maar druk nog niet door. Haal de deksel er af en breek na 4 minuten de korst door en haal het overtollige schuim van het oppervlak. Doe de deksel er weer terug op en druk de koffie na nog 5 minuten (totaal 9 minuten) door.
 • Hoe zet ik een goede espresso?
  Koffie zetten kun je zo ingewikkeld maken als je wilt. Over het algemeen kun je stellen dat het zetten van een goede espresso moeilijker is dan het maken van een lekkere kop filterkoffie. Dit heeft vooral te maken met de variabelen zoals druk, maalgraad en recept van de espresso en de beperkte tijd waarin deze koffie gezet wordt. Mijn advies voor een goede espresso: Werk altijd met een weegschaal om een goede brewratio te kunnen bepalen. Ik start zelf een brewratio van 1:2 (bijvoorbeeld 20 gram gemalen koffie geeft 40 gram espresso). De aanbevolen hoeveelheid gemalen koffie is afhankelijk van de grootte van je filterbakje. Focus je niet te veel op de doorlooptijd en ga eerst proeven. Ter leidraad is de doorlooptijd van mijn koffies tussen de 23 tot 28 seconden. Smaakt de koffie te zuur en/of slap dan ga als eerste de koffie fijner malen. Is de juist te bitter en/of te sterk kies dan juist voor een grovere maalgraad. Blijft de koffie te intens en zuur ondanks het aanpassen van de maalgraad dan is het goed idee van om de brewratio in de richting van 1:3 te verhogen (20 gram gemalen koffie geeft 60 gram espresso). Een andere manier om de smaak te beïnvloeden is het veranderen van de dosering gemalen koffie. Is de koffie te bitter en/of sterk dan is mogelijk 1 gram lager te doseren. Blijft de koffie te zuur en/of te slap dan is 1 gram hoger doseren wellicht een goede oplossing. Als laatste kan ook de temperatuur van het water een grote invloed hebben op de smaak. Merk je dat de koffie te zuur blijft verhoog dan eens de temperatuur en ga bij intense bittere tonen juist naar een iets lagere temperatuur. Kom je er echt niet uit met een van mijn koffies stuur dan gerust een bericht en ik help je graag verder om de optimale smaak uit de koffie te halen.
 • Wanneer ontvang ik mijn koffie als bij jou bestel?
  Alle bestellingen worden elke week op maandag en vrijdag vers gebrand. Ik brand alleen koffies op bestelling, zo weet je zeker dat je vers gebrande koffie ontvangt en kun je zelf bepalen hoe lang de koffie laat 'rusten' en wanneer je het wilt gaan drinken. De levertijden van de koffie zijn dus tussen 1 tot 3 werkdagen (afhankelijk van de besteldatum). Mocht je eerder koffie nodig hebben stuur dan gerust een bericht dan kijk ik of ik nog wat heb liggen om direct te leveren.
 • Hebben jullie ook een fysieke winkel waar ik koffie kan kopen?
  Wil je direct onze koffie kopen? Dan kun je terecht bij deze winkels voor de koffies van Het Brandhuys: Troost en Leut (onze vaste koffies en decafé) Tante Pop (India Malabar) Mocht je een van de andere koffies wensen, bel of mail ons gerust even. Mogelijk kun je op korte termijn nog een koffie komen ophalen bij ons in de branderij.
 • Ik kan mijn favoriete koffie niet meer vinden in de webshop
  Het kan zijn dat jouw favoriete koffie momenteel uitverkocht is. Door het jaar heen komen er verschillende koffies binnen en het kan zijn dat de koffie op is voordat de nieuwe oogst in Nederland is. Wil je weten welke koffie het beste alternatief is? Neem dan gerust even contact met mij op.
 • Waar kan ik de koffie afhalen?
  Het is mogelijk om de koffie af te halen in onze branderij in Geertruidenberg. Als de koffie klaar staat krijg je een mail zodat we een afspraak kunnen plannen om af te halen. Adres Geertruidenberg Centraleweg 14 4931NB Geertruidenberg Routekaart bedrijventerrein
 • Met welke pakketdienst wordt de koffie verstuurd?
  De reguliere pakketten worden met PostNL bezorgd en de brievenbuspakketten komen met DPD. Bij verzending ontvang je altijd een track-and-trace zodat je jouw bestelling kunt volgen en indien nodig kunt aanpassen. Daarnaast bieden wij lokale bezorging aan. In de regio tussen Breda, Tilburg en Den Bosch is het mogelijk om gebruik te maken. De kosten hiervoor zijn €2,00 en worden wekelijks op dinsdag persoonlijk geleverd.
usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page