top of page

Espresso koffiebonen

Espresso, koffie voor jou?

Espressobonen of filterbonen; de branding maakt het verschil

De weg van geplukte koffiebes naar de gebrande koffiebonen voor een stevige espresso is vrijwel hetzelfde als de weg van koffiebes tot filterkoffiebonen. Het verschil zit hem in de branding van de bonen.
Als koffiebessen geplukt zijn en de bonen die erin zitten, gedroogd zijn, worden de gedroogde koffiebonen verscheept naar hun brander. Pas tijdens het brandproces, bij Het Brandhuys in dit geval, wordt het onderscheid tussen filterkoffie en espresso gemaakt.

Huidige assortiment koffiebonen voor espresso

Het branden van bonen voor espresso

Bij Het Brandhuys brand ik elke koffie volgens een eigen profiel, hierdoor zijn sommige koffies meer geschikt om voor een espresso mee te maken en andere koffiebonen lekkerder als filterkoffie. We branden alle koffies langzaam en zodat ze egaal gebrand zijn en je alle smaak eruit kunt halen. Precieze brandtijden en eindtemperaturen van espressokoffiebonen zijn uiteraard afhankelijk van het type koffieboon en of deze natural of washed is, maar gemiddeld genomen is de brandtijd van kruidige koffiebonen voor espresso langer en de eindtemperatuur hoger. Door middel van regelmatige kwaliteits- en smaaktesten van mijn vers gebrande koffiebonen kan ik een heerlijke espresso (koffie) blijven garanderen.

Weet je nog niet precies welke koffie je wil proberen of ben je benieuwd welke smaken ik te bieden heb?
Kies dan eens voor het proefpakket en laat je verrassen.

Waarom brand ik mijn koffies licht?

Bij ons vind je geen dark roast, maar juist lichte gebrande koffie. Ik vind het belangrijk dat je koffie proeft en niet alleen de brander en dat proef je terug in jouw kopje koffie. Een goede espresso heeft een zettijd tussen de 20 en 30 seconden. Vergeleken bij een filterkoffie, die een zettijd van 3 minuten heeft, is de contacttijd tussen het hete water en de koffie bij een espresso dus korter. Omdat elke soort koffie zijn eigen smaaktonen heeft zijn sommige koffies bitterder en anders juist wat zuurder.

Zetmethodes voor espresso

Er zijn zoveel verschillende soorten espressomachines, dat ik alleen daarmee al een website zou kunnen vullen. Halfautomaten waar je je espressobonen zelf apart moet malen, volautomaten, met melkschuimer of zonder; iedere machine heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is vooral belangrijk dat jij weet wat je uit je machine wilt halen. Voor tips en adviezen voor jou persoonlijk kun je altijd even contact opnemen via david@hetbrandhuys.nl.
Als je wilt leren hoe je het beste uit jouw machine kunt halen, kun je ook kiezen voor een workshop op maat. 
Vers gebrande espressobonen van Het Brandhuys zijn ook goed te gebruiken in een percolator (bijvoorbeeld Bialetti) voor een kruidige, stevige espresso. Ideaal voor op (kampeer)vakantie, wanneer je je geliefde machine toch echt thuis moet laten, of voor een ‘slow coffee’-ervaring op je fornuis.

Mmm… met melkschuim!

Een toefje melkschuim op je espresso en voila, een macchiato! Een hoog opgeschuimde luchtige melkhoed voor een cappuccino of een een glimmend witte melklaag met eventueel een mooi figuurtje op je flat white; als je een melkopschuimer hebt, kun je je vers gezette espresso op allerlei manieren drinken. De sterke, kruidige espresso wordt milder door de melk, maar de karakteristieke smaken van iedere boon blijven goed overeind, omdat de espressobranding van Het Brandhuys niet zo donker gebrand is als de gemiddelde supermarktkoffie.
Wil je meer leren over de verschillende (melk)koffies? Kijk eens naar de workshop ‘Barista’, waar je meteen leert hoe jij zo’n mooi melkhartje op je koffie kunt schenken!

Vers gebrande espressobonen kopen?

Uiteraard kun je bij Het Brandhuys vers gebrande bonen voor een heerlijke espresso kopen. Kijk in de webshop naar onder andere de zoete Toterani uit Peru of de immer populaire krachtige Indiase Malabar. Wil je je gebrande espressobonen alvast gemalen hebben? Kies dan voor gemalen i.p.v. hele bonen en geef  aan in de opmerkingen met welke machine je koffie gaat zetten.

usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png

Let op vakantiesluiting: uw bestelling wordt op 25 juli vers voor u  gebrand

bottom of page