top of page

Decaf koffiebonen

Cafeïnevrije koffie bij Het Brandhuys?


Het Brandhuys verkoopt ook decaf koffiebonen, perfect voor dagen waarop je cafeïnequotum al bereikt is. Of om lekker tussendoor te drinken.
Een decaf koffie, dus een cafeïnevrije koffie? Nee, maar dit is vooral een kwestie van woordkeuze. Geen enkele koffie is namelijk 100% cafeïnevrij. Ook in ‘cafeïnevrije koffiebonen’ zit cafeïne, hoewel de hoeveelheid vrijwel nihil is. Verwaarloosbaar, zouden de fabrikanten zeggen. Ik houd niet van deze misleidende benaming en noem mijn 99,9% cafeïnevrije koffie daarom liever decaf koffie.

Waarom je cafeïnevrije koffie beter decaf koffie kunt noemen

Huidige assortiment decaf koffiebonen


Cafeïne vind je in koffie, maar ook in andere etenswaren en dranken. In een gewoon kopje koffie zit ongeveer 60-260 mg cafeïne per 100 ml (gram), afhankelijk van het koffiebonenras en de zetmethode.*

In een kopje cafeïnearme, decaf koffie van Het Brandhuys, zit zo’n 2 mg cafeïne. Een fractie van de cafeïne uit een pure chocoladereep van 100 gram (43 mg) en de ongeveer 30 mg cafeïne uit een blikje Red Bull van 100 ml (gram). Een cafeïnebewuste keuze dus, zo’n decaf. Steeds meer koffieboeren laten een deel van hun koffiebonen dan ook cafeïnevrij maken.
 

 

Een decaf koffie als cafeïnebewuste keuze

Koffiebonen cafeïnevrij maken: chemicaliën vs. water

De meeste decaf koffies worden chemisch gedecafeïneerd door de koffiebonen te weken in water met dichloormethaan (DCM), een chemisch koolwaterstof waar de cafeïne van de bonen aan blijft plakken. Helaas gaat hiermee ook veel smaak van de koffiebonen verloren. Na dit chemische weken worden de bonen meerdere keren gewassen en daarna gestoomd, gedroogd en gekoeld. Tijdens het branden van de bonen verdwijnen hierna de laatste resten DCM.

 

De Huila wordt cafeïnearm gemaakt door het te binden met een restproduct van suikerbiet. De koffiebonen worden op een natuurlijke wijze door water dit restproduct gedompeld waarbij de cafeïne zichg bindt. Daarbij blijft de cafeïne uit de boon aan deze bestanddelen hangen, en de meeste andere smaakstoffen blijven in de boon behouden.

Een milieuvriendelijke, maar vooral smaakvolle decaf koffie

Ik wil mijn klanten decaf koffie verkopen waar ik achter sta, qua smaak en qua herkomst. Milieuvriendelijk gedecafeïneerd en vol van smaak, een decaf koffie die niet smaakt als een decaf; de Huila past perfect in het assortiment van Het Brandhuys als cafeïnebewuste keuze. Probeer hem snel en oordeel zelf.

 

* In een goed gezette espresso van 30-60 ml zit verhoudingsgewijs hetzelfde percentage cafeïne als in een kopje filterkoffie van 250 ml. In 100 ml espresso wordt de hoeveelheid cafeïne in mg groter, maar blijft het percentage per ml hetzelfde. Laat je dus niet misleiden door (milli)grammen, maar houd de verhoudingen in de gaten.

usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page