Decaf koffiebonen

Cafeïnevrije koffie bij Het Brandhuys?


Het Brandhuys verkoopt ook decaf koffiebonen, perfect voor dagen waarop je cafeïnequotum al bereikt is. Of om lekker tussendoor te drinken.
Een decaf koffie, dus een cafeïnevrije koffie? Nee, maar dit is vooral een kwestie van woordkeuze. Geen enkele koffie is namelijk 100% cafeïnevrij. Ook in ‘cafeïnevrije koffiebonen’ zit cafeïne, hoewel de hoeveelheid vrijwel nihil is. Verwaarloosbaar, zouden de fabrikanten zeggen. Ik houd niet van deze misleidende benaming en noem mijn 99,9% cafeïnevrije koffie daarom liever decaf koffie.

Waarom je cafeïnevrije koffie beter decaf koffie kunt noemen

Huidige assortiment decaf koffiebonen


Cafeïne vind je in koffie, maar ook in andere etenswaren en dranken. In een gewoon kopje koffie zit ongeveer 60-260 mg cafeïne per 100 ml (gram), afhankelijk van het koffiebonenras en de zetmethode.*

In een kopje cafeïnearme, decaf koffie zoals de Ignacio van Het Brandhuys (insert link), zit zo’n 2 mg cafeïne. Een fractie van de cafeïne uit een pure chocoladereep van 100 gram (43 mg) en de ongeveer 30 mg cafeïne uit een blikje Red Bull van 100 ml (gram). Een cafeïnebewuste keuze dus, zo’n decaf. Steeds meer koffieboeren laten een deel van hun koffiebonen dan ook cafeïnevrij maken.
 

 

Een decaf koffie als cafeïnebewuste keuze

Koffiebonen cafeïnevrij maken: chemicaliën vs. water

Een milieuvriendelijke, maar vooral smaakvolle decaf koffie

De meeste decaf koffies worden chemisch gedecafeïneerd door de koffiebonen te weken in water met dichloormethaan (DCM), een chemisch koolwaterstof waar de cafeïne van de bonen aan blijft plakken. Helaas gaat hiermee ook veel smaak van de koffiebonen verloren. Na dit chemische weken worden de bonen meerdere keren gewassen en daarna gestoomd, gedroogd en gekoeld. Tijdens het branden van de bonen verdwijnen hierna de laatste resten DCM.


De Ignacio van Het Brandhuys wordt zonder chemicaliën cafeïnevrij gemaakt met de Swiss Water Methode, die aan het eind van de jaren 1970 ontwikkeld is door de Swiss Water Decaffeinated Coffee Company. Bij deze methode worden de bonen geweekt in warm water, waardoor cafeïne en andere vaste stoffen in het water oplossen. Dit water stroomt door een actief koolstoffilter dat als een soort grote zeef de cafeïne tegenhoudt, maar aroma’s en andere smaakstoffen met het water doorlaat. Als de inmiddels vrijwel cafeïnevrije koffiebonen uit dit water worden gedroogd met warme lucht en gekoeld met koude, blijft er dus veel meer smaak in de bonen achter. En dat proef je.

Ik wil mijn klanten decaf koffie verkopen waar ik achter sta, qua smaak en qua herkomst. Milieuvriendelijk gedecafeïneerd en vol van smaak, een decaf koffie die niet smaakt als een decaf; de Ignacio past perfect in het assortiment van Het Brandhuys als cafeïnebewuste keuze. Probeer hem snel en oordeel zelf.

 

* In een goed gezette espresso van 30-60 ml zit verhoudingsgewijs hetzelfde percentage cafeïne als in een kopje filterkoffie van 250 ml. In 100 ml espresso wordt de hoeveelheid cafeïne in mg groter, maar blijft het percentage per ml hetzelfde. Laat je dus niet misleiden door (milli)grammen, maar houd de verhoudingen in de gaten.

Het Brandhuys

Koestraat 28 (geen fysieke winkel)

4931 CS Geertruidenberg

david@hetbrandhuys.nl

Telefonisch bereikbaar op: +31621248124

Sociale Media

instagram.png
whatsapp.png
linkedin het brandhuys.png
facebook het brandhuys icon.png

Betaal veilig met

+ Achteraf

©2021 Het Brandhuys

0
  • Facebook van het Brandhuys
  • LinkedIn - White Circle