top of page

Tijd om te gaan zwemmen

De golven rollen langzaam het strand op. Ik voel met mijn voet voorzichtig aan het water en zet mijn eerste stappen de zee in. Sommigen springen er direct in, maar mijn voeten staan nog veilig op de bodem. De temperatuur van het water begint al te wennen. De zee van het ondernemen voelt goed. Ik heb nog genoeg te leren voordat ik zelfstandig kan zwemmen, maar ik wil niet meer terug.


Het afgelopen jaar heb ik vele nieuwe klanten gezien in de koffiebranderij in mijn achtertuin. Velen van hen dachten dat dit mijn fulltime job was, maar de werkelijkheid is dat deze passie vooral in de avonduren en de weekenden plaatsvindt. Daar komt vanaf dit jaar verandering in. De hoeveelheid koffie ik dit jaar gebrand heb is verviervoudigd ten opzichte van het jaar ervoor, dus de koffiebranderij is niet echt een hobby meer te noemen. Het wordt tijd om echt parttime ondernemer te worden.


De wens om volledig met het koffievak bezig te zijn wordt steeds groter, daarom ga ik stapsgewijs afbouwen als fysiotherapeut. Om verder te kunnen groeien heb ik namelijk meer tijd nodig. Tijd die ik kan besteden aan het branden van koffie, proeven van (nieuwe) koffies en contact houden met mijn huidige en potentiële klanten.


Stap voor stap

Halverwege 2018 ben ik in mijn vrije tijd begonnen met koffie branden voor vrienden en familie. Deze enthousiastelingen zorgden ervoor dat mijn koffie ook door 'onbekenden' gedronken werd. Zij wilden deze vervolgens ook thuis gaan zetten en zo breidde mijn klantennetwerk zich langzaam uit.

Aan het begin van 2020 kwam daar dan mijn eerste grote stap: ik mocht met twee van mijn koffies deelnemen aan het koffieabonnement van Roast. Daar stond ik dan met mijn brander met een capaciteit van 0,5 kg per branding de klok rond te werken om 40 kilo koffie klaar te krijgen binnen een paar dagen. Uiteindelijk is het gelukt en heb ik hier veel van geleerd voor de maanden die erop volgden.

De Ethiopische Kedida van Het Brandhuys in het koffieabonnement van roast.nlDe bestellingen namen toe en ik stond weer avonden achter elkaar te zwoegen achter mijn blauwe koffiebrander om kleine hoeveelheden koffie te branden. Het werd nu echt tijd voor een grotere brander.

In september kwam dit 'pakketje' van 200 kilo na een reis om de wereld aan in de haven van Rotterdam. Met de hulp van twee vrienden en veel bloed, zweet en brute kracht is de machine in de branderij komen te staan. Na een serie proefbrandingen draait zij vanaf het einde van deze zomer op volle toeren en van 'op de groei gekocht' is inmiddels geen sprake meer. De bestellingen blijven nog steeds toenemen.


Momenteel komen mijn klanten niet alleen meer uit de buurt, maar vanuit heel Nederland. Er gaan wekelijks pakketten met vers gebrande koffie op weg naar koffieliefhebbers van Limburg tot Friesland.

Ook ben ik afgelopen jaar gestart met het geven van workshops Koffieproeven en (Thuis)Barista. In deze workshops krijgen mensen in kleine groepen of individueel uitleg over smaak en (koffie) proeven of leren hoe ze het maximale uit hun espressomachine of filterkoffieapparaat kunnen halen. Het is mooi om andere mensen net zo enthousiast over koffie te kunnen maken als ik dat ben.


Groeien doe je niet alleen

Een eigen koffiebranderij is meer dan koffie branden en proeven alleen. Van research doen naar goede koffies tot het inkopen ervan via allerlei kanalen. De praktische zaken als het stempelen van de zakjes en inpakken en versturen van de koffie, maar ook de bedrijfsadministratie met betalingen en rekeningen. En dan is er natuurlijk de communicatie en marketing nog. Ik heb geleerd om niet alles zelf te willen doen.

In dit afgelopen jaar zijn de steun en hulp van mijn vriendin, zoon, familie en vrienden nog belangrijker voor mij geworden. Sommige zaken moet ik nog wat meer gaan loslaten, ook al vind ik dit soms moeilijk.


Nog iedere week verrast het me waar nieuwe klanten vandaan komen en ik word vrolijk van trouwe klanten die opnieuw bestellen, omdat ze die ene koffie zo lekker vinden. De enorme groei van Het Brandhuys het afgelopen jaar is vooral te danken aan deze klanten en volgers.

Het komende jaar ga ik mij richten op het uitbreiden en optimaliseren van mijn koffiebranderij en daar heb ik jullie bij nodig. Deel je ervaring met mij en anderen om je heen, maar geniet vooral van de mooie smaken die koffie te bieden heeft. Een toekomst waar ik reikhalzend naar uitkijk, zodat ik ik eind 2021 wellicht helemaal zelfstandig kan zwemmen in de open ondernemerszee.


131 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page