De vraag komt met enige regelmaat voorbij: Heb je ook biologische koffie? Steevast antwoord ik nee, maar sinds kort neem ik de klant mee naar een donker hoekje in branderij. Hier liggen de zakken met een speciale koffie en dan fluister ik zachtjes: Deze koffie is biologisch, maar niet verder vertellen.
Wanneer is koffie biologisch?
Kort gezegd zijn koffiebonen biologisch als ze zonder gebruik van chemicaliën verbouwd zijn. Er worden dus geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt op de koffieplantage. Dit is natuurlijk goed voor het milieu, maar je vraagt je misschien af: waarom is niet alle koffie biologisch? Nog geen 10% van de koffies die verbouwd worden in de wereld is biologisch en dat komt vooral doordat het moeilijker is dan het verbouwen van koffie op de reguliere manier. De transitie naar biologisch verbouwen zorgt gemiddeld voor een productiedaling van 22% en dat gat is niet voor iedere koffieboer op te vangen. Neem daarbij ook nog de certificering voor het keurmerk, die kosten en werk met zich meebrengt. Dan blijf je al snel op dezelfde manier werken om je hoofd boven water te houden.

Wat houdt het keurmerk in?
In mijn zoektocht naar een nieuwe robusta van hoge kwaliteit kwam ik uit bij een heerlijke gewassen koffie uit Peru die toevallig ook biologisch verbouwd en gecertificeerd is. Nieuwsgierig als ik ben, ben ik gaan bekijken of ik dit dan ook als biologische koffie kan gaan verkopen. Het antwoord is ja, maar wel voor een fikse prijs. Het is namelijk zo dat ik als koffiebrander ook een certificaat nodig heb van de Stichting Skal Biocontrole om deze koffie als biologisch te mogen verkopen. Deze onafhankelijke organisatie houdt toezicht op de biologische productie en verkoop in Nederland. Medewerkers van deze organisatie komen dit natuurlijk controleren en registreren om onjuist handelen te voorkomen.
Waarom kies ik er voor om het keurmerk niet te gebruiken?
Natuurlijk begrijp ik dat controle op deze markt nodig is, maar de kosten van zo'n €2000,- per jaar zijn moeilijk te verantwoorden op een hoeveelheid van 400 kg groene koffiebonen. Hierdoor zou de kiloprijs al met €6,- omhoog moeten gaan om deze kosten te dekken en dat lijkt mij het niet waard.
Daarom heb ik ervoor gekozen om deze koffie wel te verkopen, maar niet als biologisch gecertificeerde koffie. Het gaat mij namelijk om de heerlijke smaak van deze koffie, die tegelijkertijd een mooi voorbeeld is van een goede robusta.
Weg met het keurmerk?
Als de drempel om biologisch te verkopen lager ligt in de hele keten, zou het natuurlijk aantrekkelijker worden om het keurmerk te gebruiken. Ik hoop dat steeds meer koffieboeren de stap kunnen en willen maken om hun koffie biologisch te verbouwen, zodat het keurmerk wellicht niet meer noodzakelijk is omdat het de standaard manier van verbouwen is geworden. Maar er is nog een hele weg te gaan. Uiteindelijk ga ik verder met het verkopen van deze mooie koffie uit het donkere hoekje van de branderij, maar dan wel zonder duur keurmerk.
Comments