top of page

Geniet onderweg ook van het uitzicht

Mijn benen voelen zwaar en mijn voeten doen pijn. Ik kijk naar boven naar het eindpunt. De ene voet voor de ander ga ik verder naar boven. Daar boven op die berg moet ik zijn en het liefst zo snel mogelijk. Na de volgende bocht valt mijn oog op een bankje en ik gun mij zelf een paar minuten pauze. Ik plof neer en kijk om me heen. Wow! Wat een mooi uitzicht is dit al. Ik zie mijn auto als een miniatuur bij het beginpunt beneden staan. We hebben al een behoorlijke weg afgelegd zeg! Vol goede moed ga ik weer verder, voor je het weet ben je boven. Gelukkig is het uitzicht onderweg ook de moeite waard.


In 2018 begon ik met een kleine brander in de schuur en was ik als een kind zo blij toen ik mijn eerste bestelling van een 'vreemde' in de webshop binnen zag komen. Tegenwoordig is de 'schuur' een branderij en gaan mijn koffies heel Nederland en België door. De 'vreemden' zijn inmiddels vaste klanten en ik kan mijn koffiezakken niet meer kwijt onder de trap. Als iemand destijds had gezegd dat er zo veel mensen zouden genieten van mijn zelfgebrande koffies had ik hem/haar voor gek verklaard en toch heb ik de afgelopen jaren ook vaak gedacht dat ik nu verder zou zijn.


Blik op oneindig en gaan! Dat is lang mijn motto geweest. De focus leggen op het einddoel en niet op de weg ernaartoe. In het begin heeft deze manier van denken bij mij vaak tot frustratie geleid. Waarom ben ik nog niet waar ik wil zijn en hoe kom ik er dan zo snel mogelijk? Het klinkt zo simpel om met een idee naar een einddoel te werken, maar tussendoor veranderen er ook een hoop dingen, neem bijvoorbeeld het veranderende klimaat, waardoor het verbouwen van koffie steeds moeilijker wordt en oogsten wel eens verloren gaan. Door sommige plannen kan ik een streep zetten en ik schrijf er met potlood er weer nieuwe stappen tussen.

Adaptatie

Het vermogen om je aan te passen aan je omgeving. Een mechanisme dat elk organisme op deze aarde heeft om te kunnen overleven, maar met ondernemen is het precies hetzelfde. Je omgeving verandert en het is de kunst om je zo goed mogelijk aan te passen zodat je kunt 'overleven' en verder groeien. Dit thema heeft bij vrijwel iedere ondernemer gespeeld de afgelopen coronatijd. Ik heb het veelvuldig om mij heen gezien en heb respect voor ondernemers die in deze wisselvallige tijd steeds weer zijn opgestaan, zich hebben aangepast en door zijn gegaan.


Ook ik pas mezelf en Het Brandhuys aan de veranderde omgeving aan. Nieuwe plannen maken voor de korte termijn om uiteindelijk weer een stap verder te kunnen zetten. Van het zoeken naar de juiste koffies en het peilen van de tevredenheid van klanten, tot het in beeld brengen van mijn werk als koffiebrander.

Een mooi voorbeeld van het aanpassen van Het Brandhuys aan de omgeving was toen het afgelopen jaar de koffies die ik inkocht duurder en duurder werden.. Een van mijn best verkopende koffies is zelfs 100% in prijs toegenomen. Op een gegeven moment kom je dan voor een keuze te staan:

Ga ik slechtere kwaliteit kopen voor dezelfde prijs of betaal ik iets meer voor de kwaliteit die gewend ben?

Ik heb gekozen voor het laatste. Ik ben niet met koffiebranden begonnen om 'gewone' koffie te verkopen. Het gaat mij om de smaak en dus betaal ik liever iets meer, wat je terug kunt proeven in je kopje koffie.

Zo maakte ik mijn keuze op basis van een veranderende omgeving.


Het Brandhuys is nog steeds groeiende en ook in het afgelopen jaar heb ik weer mooie stappen op mijn bergtocht gemaakt. Er zullen nog vele stappen volgen en door om mij heen te kijken en het plan waar nodig kritisch aan te passen, kom ik vanzelf bij de top van mijn berg. Natuurlijk kijk ik weer vooruit, maar gelukkig heb ik iemand om mij heen die mij heeft geleerd om ook te genieten van de plaats waar ik nu sta. Daarom maak ik nu ook tijd om om mij heen te kijken en maakt de frustratie plaats voor trots. Ik sta op van mijn bankje en stap vol goede moed verder omhoog. Voor je het weet, ben je boven.238 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page