top of page

Wie heeft er sinaasappel in mijn koffie gedaan?

Bijgewerkt op: 12 nov. 2019

Toen ik een aantal jaar geleden op reis ging naar Oslo wilde ik als koffieliefhebber langs 'Tim Wendelboe'. Ik kwam aanlopen door een achterafstraatje in een woonwijk en zag de mooie gevel van deze koffiezaak al staan. Dat ik niet enige was die wist dat hier goede koffie vandaan kwam werd al duidelijk aan de hoeveelheid mensen die voor de deur stond te wachten terwijl de zaak nog niet eens open was. Aangestoken door de verhalen wilde ik wel eens een cupping meemaken in deze zaak. In een aparte ruimte werden verschillende koffies voor mij neergezet en een getrainde barista legde het proces van het proeven/cuppen uit. Toen ik mijn eerste slok koffie nam, proefde ik niet alleen chocolade, maar ook kersen en zelfs sinaasappel. Wie heeft er sinaasappel in mijn koffie gedaan? Ik wist niet wat ik meemaakte en wist dat ik dit ook wilde kunnen maken.


Om meteen maar even duidelijkheid te scheppen: er wordt geen fruit, chocolade of andere kruiden toegevoegd aan de koffie. Maar hoe komt het dan dat we dit toch proeven en/of ruiken?


Elke koffie heeft door het ras, klimaat en verwerkingsproces een andere smaak

Eigenlijk zitten deze smaken al in de groene koffiebonen die ik als koffiebrander binnen krijg. Groene koffie is niet eetbaar en ruikt in de verste verte niet als het kopje koffie dat je uiteindelijk voorgeschoteld krijgt. De aroma’s en smaken van een koffieboon, die pas vrijkomen tijdens het brandproces van de bonen, worden gevormd door kettingreacties van diverse moleculen.


Waar komen die smaken dan vandaan?

Elke koffie heeft door zijn ras, grond, klimaat en verwerkingsproces een andere smaak. Door het zorgvuldig branden zorg ik ervoor dat de smaken die de koffie in zich heeft er ook maximaal uit komen. Als de koffie te lang (lees donkerder) gebrand word, kun je duidelijk minder proeven. Koffie wordt namelijk bitter van donker branden en dat is zonde van de smaak. Daarom brand ik mijn koffies ook vrij licht (zeker voor filterkoffie) en kies ik ook alleen voor hoge kwaliteit koffiebonen.


Koffie verschilt niet van wijn, bier en eigenlijk iedere andere drank of elk gerecht waar liefde en aandacht aan besteed is. Wat koffie wel bijzonder interessant maakt, is de veelvoud aan smaken die je in een kopje kunt aantreffen, een smakenpalet dat beduidend uitgebreider is dan dat van een speciaalbiertje of een goed glas wijn. Daarom is het ook extra belangrijk om de tijd te nemen om het product echt te proeven. Hierdoor neem je de verschillen bewust waar en vooral; zult merken wat jij zelf lekker vindt.


Koffie wordt namelijk bitter van donker branden en dat is zonde van de smaak

Hoe weet ik dan hoe mijn koffie smaakt?

Na het branden van de koffiebonen cup/proef ik mijn koffies op kwaliteit en smaak. Dit doe ik elke keer op dezelfde wijze zodat er een zo eerlijk mogelijke vergelijking gemaakt word. Als ik dan tevreden ben over de smaak is het daarna aan jou om de koffie zo goed mogelijk te zetten en te genieten van een mooi eindproduct. Ik daag je uit om eens een aantal verschillende koffies naast elkaar te komen proeven en samen met mij te cuppen. Zo kun je niet alleen de verschillen proeven tussen de koffies die het Brandhuys aanbiedt, maar kun je daarnaast ook de koffiebonen uitkiezen die precies bij jouw eigen smaakvoorkeur aansluiten. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, neem dan vooral contact met mij op, zodat ik je kan laten zien wat er allemaal mogelijk is met dit heerlijke kopje koffie.


117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png

Let op vakantiesluiting: uw bestelling wordt op 25 juli vers voor u  gebrand

bottom of page