top of page

Waarom een fysiotherapeut koffie ging branden

Bijgewerkt op: 9 okt. 2019

Het was -21 graden op een heldere winterse dag in Helsinki. Nadat ik over de volledig bevroren haven had gelopen liep ik bijna blauw van de kou een koffietentje binnen om op te warmen. Aan de bar stond een man met uiterste precisie koffie af te wegen en te zetten. Ik bestelde een cappuccino en ging aan de oude werktafel zitten. Aan de muur hing een kast met allerlei ouderwetse kopjes uit de tijd van mijn oma. Voor mij werd een prachtige koffie gezet en ik nam een slok. Het was de lekkerste koffie die ik ooit had gedronken. Ik wist meteen dat koffie zo hoorde te smaken.


Met enige regelmaat vraag ik mezelf af waarom ik met koffie begonnen ben en waar ik naartoe ga. Iets wat zo normaal lijkt is in de essentie het belangrijkste waarop je bedrijf gebouwd is. Waarom ben ik als fysiotherapeut nu koffie gaan branden? Voor mij is het duidelijk: Ik wil iedereen een mooie herinnering aan koffie kunnen geven.Na wat jaren koffie zetten thuis ging het kriebelen. Ik wil iets met mijn koffiehobby gaan doen, maar wat? Ik ben van huis uit fysiotherapeut en ga met veel plezier elke dag naar mijn werk om mensen te helpen op het gebied van gezondheid. Toch voelde ik de drang om van mijn hobby mijn werk te maken en de koffie greep mij aan.


Waar begin je dan?

Ik kwam erachter hoe complex dit natuurproduct is en hoeveel verschillende smaken er in koffie kunnen zitten

Toch zag ik mezelf geen eigen koffiezaak beginnen en uiteindelijk kwam ik in aanraking met koffie branden. Het verschil tussen verschillende koffies heeft niet te maken met de machines die we gebruiken, maar vooral met het product: de koffiebonen. Ik kwam erachter hoe complex dit natuurproduct is en hoeveel verschillende smaken erin kunnen zitten. Dit intrigeerde mij enorm en ik proefde ook het verschil tussen verschillende koffiebranderijen. Iedere brander heeft zijn eigen stijl en zo kun je verschil maken.


Koffie branden als ambacht

Om goed te starten ben ik naar een van de beste koffiebranders van Nederland gegaan: Jelle van Rossum. Na een gesprek werd het duidelijk dat we op een lijn zaten en hij wilde mij graag helpen om met dit mooie vak te starten. Om het ambacht van het koffie branden te leren heb je een goede basis nodig en die kreeg ik van hem, maar daarna moet je het vooral veel gaan doen en je producten blijven testen. Ik kwam er achter dat de techniek slechts een onderdeel van het eindproduct is en zocht naar houvast voor mijn eigen stijl. Het kwartje viel uiteindelijk tijdens een workshop van James Wise (winnaar Coffee Masters) tijdens het Amsterdam Coffee Festival. Het gaat niet om de 'skills' maar vooral om de sensoriek. Mijn volgende stap werd duidelijk: Ik ga mijn sensoriek trainen. Smaken leren proeven, aroma's identificeren en vooral heel veel proeven.

Het gaat niet om de 'skills', maar vooral om de sensoriek

Smaak is voor mij leidend geworden. Voor mij is smaak gekoppeld aan herinneringen. Elke geur, aroma en basissmaak kan een mooie herinnering aan een persoon of omgeving geven en zorgt dus ook voor een groot stuk van het gevoel tijdens het proeven. Hoe goed mijn techniek ook is, ik zal altijd blijven proeven en bekijken of de smaak die uit de door mij gebrande koffie komt ook de smaak is waar ik achter sta en die ik met een gerust hart aan jullie verkoop. Over smaak valt te twisten, maar als je weet wat je proeft kun je voor je klanten ook de juiste koffie vinden. Zo kan iedere Brandhuysdrinker optimaal genieten van dit prachtige natuurproduct. Zo hoop ik dat mijn koffie jou ook zo'n mooie herinnering zal geven zoals ik die destijds in Helsinki had.


369 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page