top of page

Voorgemalen koffie is zonde van je geld en smaak

Toen ik lang geleden startte met mijn koffiehobby besteedde ik veel tijd en geld aan een mooie espressomachine zodat ik zeker wist dat er goede koffie uit zou komen. Gelukkig kwam ik er snel achter dat deze machine niet het belangrijkste factor is om lekkere koffie te krijgen, dus 'bezint eer gij begint'.


Natuurlijk klopt het dat je met goed materiaal een grotere kans hebt op een lekkere kop koffie, maar wat veel mensen vergeten is dat voor een goede espresso de molen (koffiemaler) belangrijker is dan de blinkende espressomachine die er naast staat.


Waarom moet ik een aparte molen kopen?

Gemalen koffie verliest meer dan 50% in smaak na slechts 20 minuten

Koffie heeft een aantal vijanden als het gaat om smaak en versheid en dat zijn onder andere zuurstof en licht. Daarom wordt koffie altijd luchtdicht en in een gesloten verpakking verkocht. Waarom zou je dan de moeite nemen om de koffiebonen te kopen i.p.v. gemalen koffie? Dit komt door het simpele feit dat gemalen koffie meer contactoppervlak heeft met zuurstof en dus veel sneller achteruit gaat in smaak. Dit is al snel 50% van de smaak in slechts 20 minuten. Dus mocht je veel geld hebben uitgegeven aan een mooie espressomachine, denk dan ook goed na hoe je het product (de koffie) het beste kan behandelen.


Handmolen


Wij adviseren dan ook om naast de espressomachine altijd te werken met een koffiemolen. Dan weet je zeker dat de smaak van de koffie het langste goed blijft en vooral kun je maalgraad aanpassen zodat je in de loop van de tijd een goede extractie blijft houden. Mocht je niet zo'n dure machine willen kopen, maar alleen met filterkoffie willen starten dan werkt het in principe hetzelfde. Het enige voordeel is dat de koffie voor filter veel minder fijn gemalen hoeft te worden en een handmolen vaak voldoet. Goede koffiebonen zijn helaas geen garantie voor een goed eindproduct, maar met een beetje hulp kom je een heel eind.Voor filterkoffie kun je ook werken met handmolen, omdat de koffie veel minder fijn gemalen hoeft te worden

Welke molen je precies moet aanschaffen kan een flinke zoektocht zijn aangezien er veel aanbod is en de prijzen sterk verschillen. Kijk bij voorkeur naar de grootte van de maalschijven (groter is vaak beter) en of het conische of platte schijven zijn. Goede koffiemolens zijn al verkrijgbaar vanaf € 300,00, maar voor filterkoffie kun je al goed op weg komen met een handmolen van € 50,00. Als je dan nog zorgt dat je verse koffiebonen hebt is de kans nog groter dat je koffie lekkerder gaat smaken.


129 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €40,-

usp het brandhuys.png
bottom of page