top of page

Gewone koffie was nog nooit zo lekker

Bijgewerkt op: 25 feb. 2019

Vaak krijg ik de vraag of het heel ingewikkeld is om lekkere koffie te zetten? Standaard antwoord ik dan: Natuurlijk niet! Ik laat je zien hoe je op een simpele manier toch een heerlijke bakje koffie zet.

Wat je eerst moet beseffen is dat het zetten van goede koffie met een espressomachine vrij kostbaar is en een ingewikkeld proces kan zijn. Vooral als je fan bent van 'gewone koffie' kan de ouderwetse filterkoffie een mooi alternatief zijn. Mits je het met de goede koffiebonen doet en op de juiste manier.


Wat is vers?

Goede koffie begint met vers gemalen koffiebonen

Ik ben zelf jaren geleden ook gestart met een espressomachine, maar kwam er al snel achter dat niet de machine het verschil maakt maar juist de koffiebonen (en de maler). Zorg er dan ook voor (ongeacht wat je gaat zetten) dat je verse koffiebonen van goede kwaliteit gaat gebruiken. Met 'vers' bedoel ik dan ook niet ouder dan 6 weken en dus dient er op de verpakking een branddatum te staan. Zo weet je zeker dat je met een vers product werkt.


Moccamaster


Een van de meest toegankelijke apparaten om goede filterkoffie mee te zetten vind ik de Moccamaster. Vooral het laatste jubileum retromodel 68 is een van mijn favorieten. Je zorgt hier in ieder geval voor dat het water de juiste temperatuur heeft en dat je ook kleinere hoeveelheden (2 tot 4 koppen) koffie kan zetten. Als je dan ook nog een losse handmaler erbij aanschaft dan kan het nauwelijks meer mis gaan. De maalgraad van koffiebonen is bij filterkoffie is trouwens veel grover dan voor het zetten van espresso's. Dit komt doordat de tijd dat de koffie in contact is met het water veel langer is en dus meer tijd is voor smaakafgifte.
Het cafeïnegehalte in filterkoffie is hoger dan in een espresso door het langere contact van het water met de gemalen koffiebonen

Hoeveel koffie heb je nodig voor het zetten van 2 koppen met de Moccamaster? Ik ga uit van 18 gram per 2 koppen (1 ring). Natuurlijk hangt dit af van de type koffie die je gebruikt en de hardheid van je water, maar proef na het zetten van de koffie en pas dit aan op basis van je smaak. De bedoeling is dat het zetproces ongeveer 2,5 tot 3,5 minuten in beslag neemt. Hiermee bedoel ik het moment dat het water in contact komt met de koffie tot het laatste water uit de filter is gelopen. Als dit korter is zal de koffie te slap of te zuur smaken en te lang zorgt voor mogelijk de bittere nasmaak die bij filterkoffie niet wenselijk is.


Leer het te waarderen


Filterkoffie is iets wat ik heb 'leren' drinken, maar wat ik wel steeds beter ben gaan waarderen. Door het zetproces zonder hoge druk komen de echte smaken van de koffie beter tot zijn recht en merk je pas echt het verschil in kwaliteit tussen de verschillende koffiebranders. Deze koffie dient dan ook niet te donker gebrand te zijn en zeker niet een bittere smaak te hebben. Fruitig en zoet zijn een van de vele gewenste smaken en zullen je een hele andere smaakbeleving geven aan het begrip 'Koffie.

722 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
usp het brandhuys.png
usp het brandhuys.png

Elke maandag en vrijdag vers gebrand op bestelling

usp het brandhuys.png

Gratis verzending in NL vanaf €34,-

usp het brandhuys.png
bottom of page